Noreen Riepma

"Waarom het ongemakkelijke deel van de mensheid verbergen? De schoonheid en puurheid van menselijke onrust is wat ons uiteindelijk tot mens maakt."

Noreen Riepma is een kunstenares met museale potentie. Ze maakt op dit moment wandvullende houtskooltekeningen op grote vellen papier.

De Nederlandse en Pakistaanse opvoeding van Noreen heeft een grote invloed gehad op haar werk. Ook het leven in verschillende landen zoals Engeland en Ierland heeft haar werk beïnvloed.

Als kunstenaar wil ze seksuele taboes onder de aandacht brengen en doorbreken, belangrijke seksuele en gender gerelateerde kwesties vertegenwoordigen en de donkerste waarheden omtrent de menselijke mentale staat het onder ogen komen.

Noreen: ´Waarom het ongemakkelijke deel van de mensheid verbergen? De schoonheid en puurheid van menselijke onrust is wat ons uiteindelijk tot mens maakt. Het begrijpen van elkaars donkerste waarheden en angsten is wat ons met elkaar verbindt. Ons openstellen naar elkaar toe over onze verontrustende traumatische gevoelens en het delen van onze diepste seksuele angsten, fantasieën en verlangens is wat onze samenleving juist hard nodig heeft in de eenentwintigste eeuw.´

Noreen: ´We zijn in een tijdperk beland waarin mensen zich in hun posts op sociale media verschuilen achter een nepglimlach, belast door wat ik ‘nep positiviteit’ noem.´
Genderrollen, islam, diverse religieuze opvattingen, seksuele identiteit, seksuele vrijheid en onderdrukking in snelle en niet zo snelle, conservatieve en niet-conservatieve samenlevingen, eerwraak, transcendentie en haar eigen bi-culturele achtergrond zijn terugkerende thema's in haar werk.
In haar werk legt ze de realiteit van de gekwelde menselijke conditie bloot. Haar tekeningen roepen vaak een ongemakkelijk en verontrustend verhaal op waarin gekwelde en getraumatiseerde, maar toch ook sterke en machtige vrouwen een grote rol spelen. De tekeningen/schilderingen en thema's zijn zowel emotioneel als activistisch van aard.


Educatie

Tentoonstellingen

Volg Noreen Riepma